Winter Challenge 2024 | Transitieplan duurzame mobiliteit in 2040

In een eendaagse ideathon maakte je samen met je team, jullie idee tastbaar. Het thema van dit jaar was duurzame mobiliteit in 2040. Maar liefst een kwart van de totale CO2-uitstoot in Europa wordt veroorzaakt door transport. Openbaar vervoer en het spoor in het bijzonder bieden een belangrijk deel van de oplossing om transport te decarboniseren. De trein is namelijk verreweg het meest duurzame transportmiddel. Daarom heeft JV de Jonge Klimaatagenda van de Jonge Klimaatbeweging (JKB) ondertekend. Hierin beschrijft JKB een visie op mobiliteit in 2040. Samen hebben we in de Winter Challenge deze visie vertaald naar een concreet transitieplan. Door de domeinkennis van JV en de visie van JKB te combineren, konden we de ervaring van young professionals inzetten om invloed uit te oefenen op het huidige en toekomstige beleid.

Visiting European Parliament

On the 7th of November a couple of Jonge Veranderaars joined Railforum during their visit of the European Parliament. During this visit the International Rail Working Group of Railforum Netherlands presented suggestions to improve the European rail transport. These suggestions were presented to Members of Parliament and European stakeholders. After the presentation of the suggestions, a panel discussion was held with Dorien Rookmaker (EP), Kristian Schmidt (DG Move), Thomas Rudner (EP) and Wim van de Camp (former ambassador EYOR). During the panel discussion insights about current progression, validity and reachability were discussed by the panel.

The future is ours!

Op 14 december 2022 hebben de spoorambassadeurs van het Europees Jaar van de Jeugd Marleen van de Kerkhof (namens Railforum en Jonge Veranderaars) en Oscar Vermeij (namens Rail Cargo information Netherlands) hun eindverslag getiteld ‘The future is ours!’ overhandigd aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. In het rapport delen Van de Kerkhof en Vermeij hun bevindingen over het imago, de diversiteit, vergrijzing, duurzaamheid en innovaties in de spoorsector en brengen ze aanbevelingen voor het inspireren en aantrekken van nieuw talent.

Summer masterclass 2021

Op 16 september organiseerde JV in het kader van het Europees Jaar van de Spoorwegen een masterclass om kennis over het Europese spoornetwerk te delen. Zowel live op locatie als online gingen tientallen young professionals onder leiding van moderator en oud-JV’er Barth Donners (Royal HaskoningDHV) met drie domeinexperts in gesprek over verschillende facetten van Europees spoorvervoer. Railforum-partner Dual Inventive had zijn FieldLab Rail in Oisterwijk ter beschikking gesteld om de discussie in een spoorse omgeving en met de voeten in de ballast aan te gaan.

Verkiezingsdebat 2021

Tijdens het JV Verkiezingsdebat op 4 maart debateerden kandidaat-Kamerleden van ChristenUnie, CDA, PvdA, PvdD, SGP, Denk, Code Oranje, BIJ1 en Volt onder leiding van Vincent Wever vol enthousiasme met elkaar.

Stellingen als ‘Ov is geen markt’, ‘Opbrengst rekeningrijden moet in OV worden gestoken’ en ‘Investeren in de internationale trein en vliegverkeer tot 500km verbieden’ zorgden voor goede inhoudelijke discussies! Tot slot mochten de deelnemers de winnaar van het debat uitroepen, Frank Visser van de ChristenUnie bleek het meest populair!

Expeditie Innovatie 2020

Op 20 februari 2020 ging een gezelschap van zo’n 80 JV’ers en Railforumleden onder leiding van expeditieleider Mei-Lin Koster op innovatie expeditie. Na wat fysieke uitdagingen om een afterlunchdip te voorkomen, doorliepen de deelnemers in drie rondes een gevarieerd programma. Alle workshops en verhalen stonden in het teken van durven, delen, proberen, falen en slagen. Eigenschappen die een innovator moet hebben.

Het OV-diner 2019

Op donderdag 28 november 2019 vond het jaarlijkse OV-diner plaats bij Restaurant de Markt in Utrecht.
Met meer dan 70 young professionals luisterden we tussen de gangen en de gezelligheid door naar vier interessante visies op ‘Mobiliteit in de Toekomst’.

Team ‘Ruimer reizen’ winnaar Summer Challenge 2019

Donderdag 11 juli 2019, was het moment eindelijk daar. Alle vijf teams van de Summer Challenge presenteerden hun innovatieve ideeën voor de jury en een zaal vol mobiliteitsenthousiastelingen. Na een mega spannende puntentelling op ‘z’n songfestivals’ ging team ‘Ruimer Reizen’ er met de winst vandoor. Hier lees je er meer over!

JV Studiereis 2019: Dublin

Op woensdag 19:15u verzamelde zich een groep enthousiaste, soms beetje onwennige, young professionals uit de OV-sector op Schiphol. Vanuit InTraffic waren Mitchel, Jelger en Sander, aanwezig om mee te gaan met deze leuke reis naar Dublin. Na het gebruikelijke handjes schudden en welkomstwoorden vertrokken we stipt 19:30u richting gate D6. Tot onze verbazing kwamen we […]

Toekomstbeeld OV 2040: in visies zonder geld kun je niet reizen

Het zal weinig van ons zijn ontgaan: twee weken geleden werd het Toekomstbeeld OV 2040 door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gepubliceerd. Op zich zijn de plannen goed: treinen moeten veel vaker gaan rijden waardoor OV aantrekkelijk wordt en meer capaciteit wordt gecreëerd. In een groot deel van Nederland moet elke tien minuten een […]

Bekijk oudere publicaties