Workshop Mobiele Werkplaats

In samenwerking met Jong VolkerRail, Young ProRail en Wisselwerking van NS organiseerden de Jonge Veranderaars dinsdag 19 februari een workshop ‘mobiele werkplaats’. Onderhoud aan het spoor wordt steeds intensiever en complexer. Hoe ga je om met capaciteit, veiligheid en zo laag mogelijke kosten? Met de mobiele werkplaats van VolkerRail kan veiliger en efficiënter gewerkt worden.

De workshop startte met een aantal presentaties. De vervoerder, de infrabeheerder en de aannemer gaven in korte presentaties aan welke belangen zij hebben als het gaat om veiligheid en onderhoud aan het spoor. Na de presentaties ontstond er een heftige discussie die nog uren had kunnen duren, maar de handen moesten ook nog uit de mouwen gestoken worden dus gingen de Jonge Veranderaars zowel met als zonder mobiele werkplaats het spoor op en dat was best even bekken trekken.

Deel 1 van de Workshop
Presentaties en discussie (zoals we het gewend zijn. Binnen, lekker warm, laptopje op een tafeltje en een beetje interessant doen..)

Luutzen Stellingwerf, hoofd vervoermanagement bij NS hield een presentatie over beschikbaarheid. Het grootste belang van NS is een tevreden klant. In de hemel op aarde mag de klant niets merken van onderhoud aan het spoor. In de praktijk is dit in de nabije toekomst voor klein onderhoud haalbaar. Voor groot onderhoud is dit echter niet realistisch. Daarom zal NS haar klanten aangenaam moeten verrassen bij langdurige onderhoudswerkzaamheden in de vorm van uitstekende alternatieven en/of eventueel compensatie.

De presentatie van Bart Smolders, manager Infra Operatie bij ProRail, richtte zich vooral op capaciteit. Op dit moment wordt er maar 30 tot 40% van het spoor efficiënt gebruikt. Door betere samenwerking en innovatie kan dit percentage veel hoger liggen. Smolders: ‘We moeten niet te ingewikkeld doen, maar gewoon doen!’ Daarnaast wil ProRail de klant nog beter voorlichten over de noodzaak van werkzaamheden en wanneer deze plaatsvinden om begrip bij de klant te kweken.

Tot slot richtte Peter Groen, directeur VolkerRail Services, zich tot de Jonge Veranderaars met een verhaal over onderhoud. Hij pleitte voor efficiënter onderhoud voor hogere beschikbaarheid. Een probleem waar de aannemer tegenaan loopt is het beschikbare personeel. Er moet zoveel mogelijk onderhoud ’s nachts en in het weekend worden gedaan. Het liefst in een korte periode. Het personeel maakt liever gewone uren zoals de rest van Nederland en heeft graag het hele jaar werk i.p.v. drie weken in een jaar (waarbij bij gebrek aan personeel mensen van buitenaf tijdelijk worden ingehuurd).

De heren benadrukte dat deze avond wat hen betreft in het teken stond van elkaars context leren kennen, zodat er beter kan worden samengewerkt. Weten tegen welke problemen degene met wie je te maken hebt aanloopt en wat zijn of haar belangen zijn, daar gaat het om. Op dit moment wordt elkaar wel het een en ander gegund, maar vaak worden de voor- en nadelen toch niet goed verdeeld. Hierdoor ontstaat weer onenigheid. Het ontwikkelen van ruilmiddelen om elkaar te  kunnen compenseren is daarom belangrijk. Een voorbeeld: de mobiele werkplaats is voor VolkerRail in verhouding tot de ouderwetse manier van werken duurder. Dit komt omdat voor de mobiele werkplaats een treinpad moet worden aangevraagd, wat geld kost. Het is echter wel zo dat er op de ouderwetse manier van werken ook geen treinverkeer mogelijk is op het baanvak. De situatie is wat dat betreft dus gelijk. Echter met behulp van de mobiele werkplaats wordt het werk sneller gedaan en kunnen de treinen op het naastliggende spoor gewoon blijven rijden. Kortom minder uitval van treinen en dus gunstig voor NS. In principe zou NS VolkerRail kunnen compenseren voor de extra kosten die zij maken, dan wordt niemand tekort gedaan en heeft NS er zelfs baat bij. De investering die nodig is om de mobiele werkplaats te gebruiken weegt uiteindelijk namelijk niet op tegen een tevreden klant.

Fragmenten uit de discussie:

Als er maar 30% tot 40% van het spoor efficiënt gebruikt wordt, dan hebben wij toch 60% over voor onderhoud en andere dingen? Nee helaas niet. De aanvragen van treinpaden zijn heel ruim. Daar zitten maar hele korte ruimtes tussen. De mobiele werkplaats kan hier uitkomst bieden.

Veiligheid of beschikbaarheid op 1?
Beschikbaarheid staat op nummer 1, maar veiligheid is een randvoorwaarde. Dus je kunt het eigenlijk niet over een rangorde hebben.

Wie staat er morgen in de krant als er in Zeeland een maand geen treinen kunnen rijden? NS, ProRail of VolkerRail?
ProRail als het gaat om de uitvoering en NS als het gaat om alternatieven.

Waarom schrap je de laatste trein niet en regel je een taxi voor die anderhalve reiziger die dan rijdt? Meer tijd voor onderhoud en goedkoper toch?
Past niet binnen de minimum dienstverlening die NS wil bieden.

Er moet veel meer gestandaardiseerd worden, zodat onderhoud minder tijdrovend is en onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden. Op die manier kan alles veel beter in de hand worden gehouden.

Er is integrale sturing nodig. De voor en nadelen van onderhoud moeten onder partijen ‘eerlijk’ verdeeld worden.

Hebben we er na vanavond vertrouwen in dat het goed komt?
Ja hoor, want wij weten wel hoe het moet dus straks gaat alles beter.

Deel 2 van workshop

½ uur aan het spoor werken zonder mobiele werkplaats

Koud, heel erg koud en donker. Gelukkig regende het niet.

Deel 3 van workshop

½ uur in de mobiele werkplaats

Nog steeds erg koud, maar wel lekker licht en altijd droog, materiaal bij de hand. Een half uurtje in een mobiele werkplaats en je kunt je goed de voordelen van het apparaat voorstellen. Waarom is het er nu pas? Ideaal! Maar wij zijn toch blij dat wij na een uur ’s nachts buiten nog net niet onderkoeld zijn en onze ‘werkdag’ er weer op zit.