Workshop JV op RailTech

Op de RailTech deden we een voorproefje op het congres dat 28 september plaats vindt: Back-on-Track.
Met jongeren uit de hele sector willen we onderzoeken wat er nodig is om bepaalde innovaties mogelijk te maken. Innovaties die technisch gezien allang kunnen.

We staan aan de vooravond van een revolutie in het mobiliteitsdomein. Er komen steeds meer innovatieve spelers op de mobiliteitsmarkt (Tesla, google-cars, Uber, Abel, Schnappcar). We je ook van deze partijen vindt. Ze bieden over het algemeen een slimmer, schoner en flexibeler product aan.

De vraag die wij ons als sector moeten stellen. Dit leidt tot kansen en bedreigingen door deze ‘concurrentie’ of moet ik zeggen ‘aanvullende versterkingen’. In ieder geval ligt er bij ons de opgave om te zorgen dat het spoorsysteem de ruggengraat wordt van een toekomstbestendig duurzaam.

We zullen dus binnen het systeem moeten veranderen en we zullen met veranderingen buiten het systeem moeten dealen. We zullen de deelsystemen moeten adapteren en gevolgen van flankerend beleid moeten opvangen.

Thema’s die op 28 september naar voren komen zijn:
– Automatisch rijdende voertuigen – In Zwitserland wordt er gepilot, wanneer gebeurt het in Nederland?
– Integratie sprinter en metro – Diverse toekomstvisies bepleiten dit. Hoe gaan we dit realiseren?
– ‘Rekeningrijden’ – Dit wordt al jaren in verkiezingsprogramma’s genoemd. Wat ontbreekt er nog in deze politieke ambitie?
– Massale adaptatie deelauto – Car2go, Abel, enz. bestaan nu alleen in Amsterdam. Wat is nodig om deze deelsystemen op grote schaal in te voeren?
– Zelfrijdende auto’s op geasfalteerde spoorbaan – Hoe realiseer je een dergelijk out of the box-idee?

Op de RailTech deden we een eerste aanzet door de deelnemers mee te laten denken over de kracht van de spoorsector.
Bekijk hier de presentatie die Jaap Jan Krikken in samenwerking met Tim Harmsen.