Videoschouw: Prestatiegericht onderhoud in de praktijk

Na het succes van de Mobiele Werkplaats twee jaar geleden werd het tijd voor een nieuwe gezamenlijke activiteit samen met Jong Volkerrail en Young ProRail. Op donderdag 25 maart hebben ruim 60 enthousiaste deelnemers de Videoschouwtrein van binnen gezien en discussie gevoerd over Prestatiegericht Onderhoud. Volkerrail ontving ons op haar Utrechtse vestiging aan het opstelterrein Carthesiusweg.

Clemens Schoone verzorgde een introductie over de techniek achter de meettrein. Deze heeft de afgelopen jaren “loopschouw” vervangen vanwege veiligheid en datakwaliteit. Vervolgens trok de helft van de groep de veiligheidsschoenen aan om de meettrein van dichtbij te bekijken. Deze maakt niet alleen videobeelden van de wissels en het overige spoor, maar meet ook de exacte ligging met een laser. De andere groep kreeg een uitleg over de videoanalyse voor veilige berijdbaarheid, die op kantoor plaatsvindt. Na verloop van tijd werd gewisseld.

Na het praktijkdeel gaven drie partijen hun visie op Prestatiegericht Onderhoud (PGO), waarin regelmatige inspectie een sleutelrol speelt. ProRailers Kees Sinke en Harry Marsman vertelden over de inpasbaarheid van schouw en onderhoud in de dienstregeling. Daarna was de beurt aan Peter Booij, die bij ProRail de PGO-contracten in de markt zet; in 2012 moet heel Nederland zijn aanbesteed. De ervaring tot nu toe is erg goed. De contracten worden zakelijker en door ingekaderde vrijheden wordt de creativiteit van de aannemer benut. Dat leidt tot hogere beschikbaarheid van het spoor èn lagere kosten. Als laatste vertelde Peter Groen, directeur VolkerRail Services, dat PGO-contracten zorgen dat de aannemers veranderen. De Operational Excellence strategie kiest voor goede kwaliteit die zich vanzelf terugbetaalt. Bij alles blijkt dat kennis delen met opdrachtgevers en leveranciers het leven makkelijker maakt.

Natuurlijk moest ook het publiek aan het woord komen. Professioneel debatleider Imre Vegh hield ons een aantal prikkelende stellingen voor, bijvoorbeeld “PGO’s zijn een manier om aannemers uit te knijpen”. Je zult begrijpen, de aanwezigen hadden daar een duidelijke mening over! Er werd nog flink nagepraat met een stuk pizza erbij. Een boeiende avond met een zeer divers gezelschap!

 

Erik Bronsvoort
Justin Heubach
Jurgen Pos
Vincent Weeda