Hoe veilig is onze traminfrastructuur in Nederland?

Datum: woensdag 24 februari
Tijd:
16.00 uur tot 19:00 uur
Locatie: Seats2Meet, Utrecht CS, Moreelsepark 65

 

Winkelen in de Leidsestraat in Amsterdam of liever op de Coolsingel in Rotterdam? Uit recent Europees onderzoek blijkt dat er veel verschil is in Europese steden, als het gaat om de veiligheid van de tram in relatie tot de stadse omgeving. Het besturen van de tram en de inpassing van de traminfrastructuur heeft invloed op veilig gebruik en deelname van de tram in de omgeving. Iedere Europese stad geeft hier op zijn eigen manier vorm aan. Wat kunnen wij leren van andere Europese steden en hoe kunnen we die kennis toepassen in Nederland?

De resultaten van het onderzoek geven ons dit antwoord, maar toch zijn er losse eindjes waar nog niet direct een oplossing voor is. Wij, de Jonge Veranderaars hebben die oplossing misschien wel. Door aan de slag te gaan met casussen in verschillende groepjes dragen wij bij aan die oplossingen. Ook nodigen wij de trambeheerders binnen Nederland uit om te horen hoe zij het ervaren en horen zij ook direct onze oplossingen. Dit helpt Nederland, maar ook Europa met de inpassing van de tram in het stedelijk gebied.

Voorlopig programma:
15.45 uur  
  Inloop
16.00 uur   
Welkom
16.05 uur    Presentatie resultaten COST-onderzoek: Gebruik en Veiligheid van Tramwegen in de Publieke Ruimte
16.45 uur    Aanpak verschillende casussen in subsessies
17.45 uur    Plenair presenteren en terugkoppelen aan trambeheerders
18.15 uur    Borrel

Casussen:
– Verbeteren van twee hotspots in Amsterdam, locaties waar veel ongelukken plaatsvinden
– Omgaan met het gebruik van mobiele telefoon en koptelefoon door overige verkeersdeelnemers
– Omgaan met nieuwe bredere trams op bestaande (smalle) delen stedelijk gebied
– Voorkomen van trambotsingen
– Dode hoek Stationsplein/Adama van Scheltemabaan Utrecht waar trams van de Uithoflijn en bussen elkaar kruisen (nabij Station Vaartsche Rijn)

Denk jij de oplossingen te hebben of ben je benieuwd hoe men zich in Europa bezig houdt met de tram? Meld je dan aan via deze link en dan zien we je op 24 februari om 16:00 uur in Utrecht.