Team ‘Ruimer reizen’ winnaar Summer Challenge 2019

Onder leiding van de innovatieve experts van Noorderwind gingen vijf teams van jonge professionals afgelopen weken aan de slag met een challenge rondom het thema ‘de bereikbaarheid van Nederland’. Aan het einde van de Summer Challenge presenteerden zij hun innovatieve oplossingen en kreeg het winnende team een budget om hun oplossing werkelijkheid te maken.

Peter Cuijpers en Dominique Dinkla schreven onderstaand verslag.

Een terugblik op de Summer Challenge 2019

Donderdag 11 juli 2019, het moment is eindelijk daar. Alle vijf teams van de Summer Challenge zullen vandaag hun innovatieve ideeën voor de jury en een zaal vol mobiliteitsenthousiastelingen pitchen. Ondertussen is de beursvloer in het Oude Magazijn ingericht en staan de teams klaar om na de pitches hun idee te promoten onder het publiek. De nodige spanning is aanwezig. Wie zal er vandaag vandoor gaan met de eerste prijs..?

In de afgelopen zeven weken zijn de vijf kleurrijke teams van jonge professionals, werkzaam bij verschillende bedrijven in de mobiliteitssector, aan de slag gegaan met een uitdaging uit het veld. Al deze uitdagingen vallen binnen het overkoepelende thema ‘’De bereikbaarheid van Nederland’’. Onder begeleiding van de innovatie-experts van Noorderwind, hebben zij gebrainstormd over oplossingen, hun ideeën gevalideerd, plannen gemaakt en geleerd hun beste idee te pitchen. Volledig klaargestoomd om zo dadelijk in de finale hun idee aan het publiek te vertellen. Naast het harde werken is er afgelopen weken ook geborreld en vond elke sessie plaats bij een ander bedrijf. Zo zijn de Jonge Veranderaars te gast geweest bij het RailCenter, GVB, Royal HaskoningDHV, ProRail en Ricardo Rail. Kortom, een mooie reis langs verschillende locaties met nieuwe ontmoetingen en frisse ideeën.

Terug naar het Oude Magazijn. De jury zit er klaar voor. Het publiek wacht gespannen af. De pitches volgen.

Wordt het de Makelaars in Mobiliteit, een team dat zich richt op het inzichtelijk en daardoor beschikbaar maken van duurzame mobiliteit door gebruik te maken van AMAS? Of gaat toch Pedal Parking ervan door met het prijzengeld, een initiatief om fietsenstalling bij stations te garanderen? Een andere kanshebber is het team van Heads up, een systeem waarbij de buschauffeur voortijdig op de hoogte wordt gesteld van meerijdende passagiers met een hulpvraag (bijvoorbeeld een beperking of kinderwagen) en zo kan anticiperen op hun behoeften. Team Ruimer reizen komt voor de dag met hun idee om de hyperspits in het openbaar vervoer terug te dringen, gebaseerd op bewustwording van het probleem en inzicht in alternatieven. Tot slot is Foriends Hubs aanwezig met een mooi idee om het aanbod alternatieve mobiliteitsdiensten te centreren door zo de landelijke gebieden beter toegankelijk te maken.

Na vragen en een ronde over de beursvloer is het tijd voor de stemming. Er wordt gestemd volgens het songfestival systeem, waarbij de jury punten uitdeelt maar ook het publiek invloed heeft door punten uit te delen. Na de uitslag van de jury wordt het spannend, een aantal teams liggen dichtbij elkaar… Langzaam druppelen de scores van het publiek binnen. Een kleine nek-aan-nek race volgt waarbij uiteindelijk team ‘’Ruimer Reizen’’ er vandoor gaat met het prijzengeld van €5000,-, welke zij kunnen besteden aan het natraject om hun idee uit te werken.

De presentaties van de 5 teams vind je hier.