Team “De Wachtverzachter” is winnaar van de Summer Challenge 2018!

De Summer Challenge wordt jaarlijks georganiseerd door de Jonge Veranderaars, een organisatie onder Railforum voor jonge professionals uit de mobiliteitssector. Het thema “Aantrekkelijk en Laagdrempelig OV” was dit jaar de de rode draad in elk van de vraagstukken. Met behulp van de innovators van Noorderwind hebben de teams een strak ontwikkeltraject gevolgd om de vraagstukken aan te pakken en tot een oplossing te komen. Benieuwd naar de vraagstukken waar zij mee aan de slag zijn gegaan? Lees ze hier.

Op donderdag 12 juli werd tijdens het pitchevent in het Trefpunt bij NS door 8 teams hun innovatieve ideeën gepresenteerd. Van duurzame stations en no more single-use-plastic tot reismaatjes en wachtverzachters, alles kwam aan bod.

De pitches van de teams werden beoordeeld door een zevenkoppige jury bestaande uit Chris Verstegen (ProRail), Arjan Vaandrager (OV-NL), Bas Bakker (NS), Hakan Zor (RET), Eric Mink (Ministerie I&W), Talitha Koek (GVB) en Emile Broersma (Keolis). De pitches werden onder andere beoordeeld op de effectiviteit van de oplossing, de businesscase en de creativiteit. Elk jurylid voegde hier nog een eigen criterium aan toe, zoals de uitwerking van ‘talking to testing’, duurzaamheid, verbinding met bestaande zaken en haalbaarheid.

Team “De Wachtverzachter” heeft met hun idee – een platform om de functionele en emotionele behoefte van reiziger te vullen tijdens een storing – de eerste prijs gewonnen. De eerste prijs bestaat uit een natraject ter waarde van €5.000,-  en een geldprijs van €2.000,- om onder begeleiding van Noorderwind hun idee verder uit te werken. Team “De Wachtverzachter” mocht ook de gewilde publieksprijs in ontvangst nemen!

Team NoSUP werd uiteindelijk tweede. Hun idee is om te stoppen met het verspreiden van Single-Use-Plastic op stations en hiervoor alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld door middel van herbruikbare lunchboxen en doppers te verstrekken aan NS-businesscard houders. Tijdens de beursvloer hebben zij uiteindelijk ook een gezamenlijke funding van NS en ProRail ter waarde van €5000,- voor hun start-up binnen kunnen halen! Ook andere teams werden hier door de aanwezigen massaal aan connecties en middelen geholpen om de ideeën allemaal verder te uit te gaan werken!

FACTS:

  • De Summer Challenge is een jaarlijkse innovatiewedstrijd waarbij 50 jonge professionals uit de ov-sector in teams meedenken over vraagstukken in een bepaald thema.
  • De teams deden hun pitches in het NS Trefpunt voor 130 personen
  • Thema 2018: Aantrekkelijk en Laagdrempelig ov
  • Start: 30 mei Eind: 12 juli. 7 weken, 6 sessies.
  • Georganiseerd door Jonge Veranderaars onder Railforum
  • Innovatiemethode door Noorderwind