Øresund (2010)
Dit jaar reisden 20 Jonge Veranderaars naar de Øresund regio in Denemarken en Zweden. Het programma zat vol leerzame ervaringen, wat dit jaar anders dan anders is aangepakt. 4 groepjes hebben aan de hand van vier verschillende vormen van social media de studiereis vastgelegd; Twitterberichten, Linkedin updates, ‘ouderwetse’ e-mails, maar ook berichten via Facebook!
Waar ging de reis naartoe?
Dit jaar bezochten we de steden Kopenhagen en Malmö in de regio Øresund. Waarom deze regio met die onuitspreekbare naam? Øresund heeft in relatief korte tijd een spraakmakende ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van infrastructuur, regionaal-economische ambities en stedelijke ontwikkeling. Na de realisatie van de spectaculaire brug/tunnel-verbinding tussen Kopenhagen en Malmö is er een succesvolle samenwerking ontstaan tussen lokale overheden onderling en vervoerders, waar wij in Nederland veel van kunnen leren. Tijdens de studiereis namen we daarom een aantal concrete projecten onder de loep waarin de ontwikkeling van stedelijke groeilocaties en science parks hand in hand gaan met regionale OV-systemen.
Programma
Op woensdag 6 oktober vertrokken we per vliegtuig naar Kopenhagen. De donderdag begon allereerst een met een gezamenlijk ontbijt in het hotel. Daarna gingen we op bezoek bij de gemeente Kopenhagen in het prachtige stadhuis, om vervolgens een bezoek te brengen aan de Øresund Regio Committee (een soort stadsregio voor Kopenhagen en Malmö). ’s Middag bezochten we de volautomatisch metro van Kopenhagen door Ørestad. Ten slotte, eindigden we het programma van die dag met een rondleiding door Ørestad.
Op vrijdag bezochten we allereerst de Deense ProRail, Banedenmark. We vervolgden onze (bus)reis naar Zweden waarna we na een stevige Zweedse lunch Malmö verkenden, waarbij onder andere een bezoek werd gebracht aan het Citytunnelproject en de 190 meter hoge ‘Turning Torso’ van de Spaanse architect Calatrava. Het laatste educatieve en zeer indrukwekkende deel van deze reis bestond uit een bezoek van de Øresundbrug, gezien vanaf het artificiële eilandje eronder en de verkeersleiding van de tolweg over de brug.
De zaterdag was vrij in te vullen. Mede door het lekkere weer besloten veel mensen om Kopenhagen in te gaan en door de stad te slenteren. In de loop van de avond vertrokken we weer met de CityNightLine naar Nederland waar we zondagmorgen moe maar voldaan aankwamen.
Leren van verschillen
Het doel van deze studiereis is hetzelfde als het doel van vorige jaren; leren van verschillen en overeenkomsten. Integrale gebiedsontwikkeling is één van de terreinen waarop de Denen en Zweden veel successen boeken. Hoe komt dit? Hoe kan het dat twee landen zo succesvol met elkaar samenwerken in één regio? Hoe is het openbaar vervoer geregeld? Hoe kan het dat Kopenhagen zo’n succesvol fietsbeleid heeft? Lees alle ervaringen van de deelnemers in het social media verslag!