O-Voice: Nieuwe stemmen van het OV

Bij de RET kwamen een 15 tal Jonge Veranderaars bijeen om naar de woordvoerders van NS en de RET te luisteren. Na een korte introductie in de wereld van de perswoordvoering werden we zelf op de proef gesteld. Hoe goed zijn wij eigenlijk in persvoorlichting? Welke tips en trics kun je meenemen? En wat is absoluut niet de bedoeling om te zeggen? De cases, stuk voor stuk waargebeurt, werden in groepjes voorbereid. Op Leiden Centraal de OV-chippoortjes sluiten zodat het station ‘bezet’ wordt? Het Leidse Ontzet was het er niet mee eens, en onze woordvoerder moest uit gaan leggen dat de beslissing die de NS heeft genomen geheel begrijpelijk is en uiteindelijk iedereen ten goede komt. Een lastige opgave, zo blijkt. Vooral niet ingaan op vragen of suggestieve dingen, altijd bij je paar feiten blijven, en je niet laten uitlokken om de vraag te herhalen. De RETwoordvoerder moest uitleg geven over een spookstroomstoring. Wat was hier de oorzaak van? En waarom was de directeur er eigenlijk niet om uitleg te geven?

Je er op voorbereiden is lastig. Er komen altijd vragen die je niet verwacht. En de media verdraaien graag dingen. Behoed je dus voor ‘media’ uitspraken die ze kunnen uitknippen waardoor je verhaal verdraaid wordt.

Nog een hoop te leren voor de aanwezige Jonge Veranderaars. En respect voor de echte woordvoerders, die hier dagelijks mee te maken hebben.