NS Hispeed presents: V250

Hoge verwachtingen. ’s Ochtends was het nog even spannend of de excursie door zou gaan, vanwege een storing bij Watergraafsmeer. Gelukkig kwam het bericht binnen dat onze rit van 12.08 van Rotterdam ging vertrekken. Met vertraging zijn we uiteindelijk vertrokken richting Amsterdam met 35 man/vrouw in de eerste klas van een V250.

Jet van de Kar van NS HiSpeed reisde mee met de Jonge Veranderaars naar Amsterdam Centraal om vragen te beantwoorden op het gebied van Marketing van het product Fyra. We kwamen te weten dat vanaf 9 december de V250 naar Brussel doorrijdt.  De V250 niet met een Big Bang gelanceerd wordt, vanwege opgedane ervaringen met de Fyra op het traject Breda-Amsterdam Centraal. ‘Eerst even afwachten hoe het rijdt’. De voertuigen zijn nog niet helemaal ‘af’. Zo zit er nog tijdelijke bestickering op en is nog niet alles helemaal afgewerkt. NS Hispeed richt zich op de zakelijke markt. De dienstregeling snelheid 160 km/h is, maar hij 250 km/h kan rijden (Tijdens de rit hebben wij 238 gehaald). Reizigers bereid zijn toeslag te betalen. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol geen toeslag nodig is, toeristen/buitenlanders begrijpen dat niet. Je betaalt alleen toeslag voor het traject Schiphol-Breda. Je straks ook een toeslag product kan laden op de OV-Chipkaart. Je in de toekomst naar Antwerpen en Brussel moet reserveren voor een rit.

Bij het Servicebedrijf Watergraafsmeer worden we door NedTrain ontvangen voor een rondleiding. In 2 groepen gaan we uiteen o.l.v. Ernst Mast (NedTrain) en Albert Koch (NS Hispeed).

De V250 wordt onderhouden bij Watergraafsmeer. Al het onderhoud vindt hier plaats. Van vervangen van de bekleding/interieur (veel voorkomend) tot vernieuwen en/of slijpen van wielen en reinigen van graffiti. Een trein komt zo vaak als nodig terug naar Watergraafsmeer en kan binnen 2 uur weer in dienst zijn.

Veiligheid staat voorop! Het is verplicht om veiligheidsschoenen, helm en geel veiligheidsvest te dragen. Daarnaast zijn er buiten op de sporen voor de werkplaats beveiligingsmaatregelen getroffen dat er geen treinen de werkplaats in kunnen rijden. En dat is nodig zo is gebleken in het verleden!

Tijmen Voet van NS Hispeed geeft een presentatie over de planning en introductie van de V250. Een verhaal over verwachtte doelstellingen, politieke wensen en keuzes bij de introductie en straks daadwerkelijk opnemen van de V250 in de dienstregeling.

Onder genot van een drankje is bij Café de Polder in Watergraafsmeer nog nagepraat over onze reis met de V250.

NedTrain en NS Hispeed, Bedankt!

Link presentatie Tijmen Voet