Ga toch fietsen! – verslag actviteit

Een activiteit van de Jonge Veranderaars is meestal fysiek niet erg ‘actief’. Dat was deze keer anders! 9 Augustus waren we te gast bij Stadsregio Arnhem/Nijmegen. Na een kort welkomstwoord van Roel Wever (Directeur Stadsregio Arnhem Nijmegen) werden we door Mobiliteitsmakelaar Tim Wille bijgespijkerd over verschillende doelstellingen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen op het gebied van gedragsbeïnvloeding en mobiliteitsmanagement. Zijn presentatie kun je via deze link bekijken.

Maar hoe krijg je nou iemand aan het fietsen? In het bijzonder: hoe krijg je automobilist op de fiets of in het OV? Of is dat een onbegonnen zaak? Hier wist Jolanda van Ooijen (XTNT) ons het een en ander over te vertellen. Aan de hand van de 12 menselijke principes werd ons duidelijk gemaakt waarop het gedrag van mensen te veranderen is. Een van de conclusies is dat de auto vele psychologische voordelen heeft die niet te negeren zijn. Er is dus ook een groep verstokte automobilisten die niet te verleiden zijn om op een andere manier te reizen. Echter, door de 12 menselijke principes te gebruiken kun je doelgericht proberen andere groepen wel te verleiden tot ander gedrag. De presentatie van Jolanda is hier te bekijken.

Als laatste vertelde Sjors van Duren (Stadsregio Arnhem Nijmegen) ons het een en ander over de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen (RijnWaalpad), waar druk aan gewerkt wordt en waar al delen van klaar zijn. Het wordt een korte, directe route waar fietsers (bijna) overal voorrang hebben, zodat deze ongehinderd door kunnen fietsen. Het RijnWaalpad moet een alternatief worden voor de woon-werk reis met de auto, daarnaast wordt het RijnWaalpad verknoopt met het (H)OV – netwerk. Zijn presentatie vind je hier.

Toen mochten we de route met eigen ogen gaan bekijken! Via OV-fiets kregen we fietsen (zelfs elektrische) te leen voor een kleine fietstocht. Met Sjors als gids zijn we langs delen van het RijnWaalpad gefietst die al gereed zijn. Het RijnWaalpad wordt gefaseerd gerealiseerd. Daardoor fietsten we over gloednieuwe stukken fietspad die, nu nog, doodlopen, maar ook langs de bouwplaats van het toekomstige station Nijmegen – Lent. Daar wordt het RijnWaalpad met het (H)OV verknoopt. Tijdens de fietstocht heeft Sjors verteld over de ontwerp-uitdagingen die samengaan met het realiseren van een snelfietsroute; van fietsstraten tot verlichting en het sociaal veilig ontwerpen van een fietstunnel.

Kijk hier voor meer informatie over het RijnWaalpad.

Na de fietstocht was het tijd voor een drankje op het terras, ondertussen was het zonnetje gaan schijnen en konden we weer een beetje bijkomen van deze geslaagde activiteit.

.