Filmavond: The age of stupid

Op 18 mei vond de eerste JV filmavond plaats in Utrecht die in het teken stond van milieu en duurzaamheid. In een verduisterd NPC kantoor met drank en popcorn hebben een tiental JV’ers gekeken naar de film “The age of stupid”. Deze film laat een oude man zien in het jaar 2055 die op een dan totaal verwoeste aarde woont. Deze man laat ons zijn archiefbeelden zien van over de hele wereld tot het jaar 2055. Nieuwslezers die ons vertellen dat het de warmste dag ooit is geweest vandaag. Dat er weer een milieuramp heeft plaatsgevonden. Dat er geen olie meer op aarde is. Als rode draad staat het leven van vijf verschillende mensen centraal. Zo kijken we mee met een berggids in de Alpen die met tranen in zijn ogen vertelt dat de gletsjers nu echt aan het verdwijnen zijn. Aan de andere kant zie je een man in India die zijn eigen vliegtuigmaatschappij opzet. En dat terwijl vliegen milieuvervuiler nummer een is. Het meisje in Afrika dat graag arts wil worden loopt in haar leven eigenlijk altijd al aan tegen het gebrek aan schoon drinkwater en de komst van Shell in het land heeft het zeker niet allemaal beter gemaakt. Een gezin in Engeland leeft al heel erg milieubewust en laten zien dat het erg moeilijk is om bijvoorbeeld een windmolenpark te laten bouwen. En ook een man die alles is kwijtgeraakt door Orkaan Kartina. Bij al deze beelden staat één vraag centraal: Waarom hebben we de klimaatsveranderingen niet gestopt toen we de kans hadden?

 

Na de film vroegen wij ons dus ook af: wat kunnen wij als JV, nu dat we de kans nog hebben, doen!!!

Een concreet idee was om een meldpunt op te richten waar iedereen verspilling of juist positieve bijdrage aan het milieu kan melden. Zo werd er genoemd dat er overdag lichten branden op de perrons op bepaalde stations of dat treinen op rangeerterreinen worden weggezet met lichten en motor nog aan. Deze meldingen kunnen dan door een team opgepakt en uitgezocht worden waarna er ruchtbaarheid aan gegeven kan worden.

Een ander idee was om het jaarcongres 2011 in het teken van milieu en duurzaamheid te organiseren waarbij het grootst aangepakt dient te worden. Op het jaarcongres van 2010 zouden de mensen getriggerd kunnen worden door een film waarbij een aantal hoofdrailforumleden een hele dag zijn gevold en waarbij hun verbruik zichtbaar wordt gemaakt.

Ook zou een wedstrijd in het leven geroepen kunnen worden waarbij er gemeten wordt welk bedrijf het het beste voor elkaar heeft bijvoorbeeld qua CO2 uitstoot.

Link naar de trailer van de film: The Age of Stupid