Summer Masterclass #1: Hoe gaan we over de grens rijden?

Datum:Donderdag 16 september 2021
Tijd:15.00 tot 18.00 uur
Locatie: Live bij Dual Inventive aan de Belgiestraat 5 in Oisterwijk, of online via Teams

Heb je het event gemist of wil je het terugkijken? Bekijk hieronder de opname!

Over het evenement

De Jonge Veranderaars organiseren op 16 september de Summer Masterclass: Hoe gaan we over de grens rijden?

Tijdens het Europees Jaar van de Spoorwegen vinden de Jonge Veranderaars het extra belangrijk om stil te staan bij vragen zoals ‘Hoe draagt de politiek bij aan de verbetering van het spoorsysteem in relatie tot de klimaatdoelen?’, ‘Hoe kun je Europees ondernemen in de gereguleerde spoormarkt?’, ‘Hoe kunnen we reizen met de trein nóg duurzamer maken?’ en ‘Wat komt er bij grensoverschrijdend vervoer allemaal kijken?’. In het FieldLab Rail van Dual Inventive in Oisterwijk komen daarom politici, ondernemers en domeinexperts én Jonge Veranderaars samen om hierover het gesprek te voeren.

We hebben ervoor gekozen om de Summer Masterclass als hybride evenement te organiseren, zodat het zowel live op locatie als online te volgen is. Laat even weten of je er fysiek of online bij bent, dan kunnen we daar rekening mee houden met de borrel.

Je kunt je aanmelden voor de masterclass op 16 en 23 september, of voor een van de twee dagen. Elke dag zijn er weer andere sprekers. Klik op het andere event om te zien wie er aanwezig zijn.

 

Caroline Koiter heeft een achtergrond als jurist en is al 10 jaar actief op de thema’s multimodaal en duurzame logistiek. Binnen de Topsector Logistiek heeft zij een stevig netwerk opgebouwd en heeft zijn veel ervaring opgedaan op het gebied van promotie van multimodaal transport, vanwege risicospreiding, optimalisatie, kosten en CO2-reductie.

Sinds een jaar is ze directeur van Rail Cargo information Netherlands. Rail Cargo promoot het Nederlandse goederenvervoer per spoor. De stichting is als publiek-privaat initiatief opgericht in 2003. Doel is om het gebruik van het spoor voor goederenvervoer te bevorderen en het imago van railgoederenvervoer bij verladers en logistieke dienstverleners te verbeteren. De organisatie wordt ondersteund door meer dan 100 bedrijven actief in het spoorgoederenvervoer. Caroline staat 200% achter de missie van Rail Cargo ‘Making the connection”.

 

Elmer van Buuren is mede-oprichter van European Sleeper, een start-up spoorwegmaatschappij speciaal voor nachttreinen. De eerste verbinding is van België en Nederland naar Berlijn en Praag, vanaf april 2022. Elmer heeft vijftien jaar ervaring in de spoorsector en droomt er al twintig jaar van om directeur te worden van zijn eigen spoorwegmaatschappij. Nu de nachttreinen weer in de belangstelling staan, heeft hij samen met zijn mede-oprichter de sprong gewaagd. Door het gewoon te doen, komt hij er nu achter dat het volgens de regels gewoon mag, maar dat daarmee nog lang niet alle hobbels opgeruimd zijn.

 

Jeroen Wesdorp is programmamanager internationaal reizigersvervoer & duurzaamheid bij ProRail Capaciteitsmanagement. Van huis uit is hij werktuigbouwkundige/historicus met ervaring in beleidsontwikkeling bij het voormalig Ministerie van VROM.

Jeroen voelt zich aangetrokken tot veelzijdige, complexe onderwerpen waarin we werken aan een mooiere wereld. Samen met collega-spoorinfrabeheerders in Europa ontwerpt hij concepten voor een betere internationale trein in Europa, die voor meer mensen een goed alternatief is voor auto en vliegtuig. Groot denken en klein doen. Gewoon met elkaar bellen en beginnen met werken, daar houdt Jeroen van. Er is namelijk weinig tijd meer om de schade aan onze wereld te beperken, daarom laat Jeroen overal ideeën zien en zoekt hij andersdenkenden en medestanders om ook echt dingen te veranderen. Hij is dan ook erg benieuwd naar de ideeën van de Jonge Veranderaars op 16 september!

Naast de internationale trein, werkt Jeroen aan de transitie naar een 100% emissievrije trein, dus zonder diesel, met meer bovenleiding, batterij of waterstof.

 

Programma

14:30Ontvangst in FieldLab Rail van Dual Inventive met koffie/thee en petit fours van Tante Sus
15:00Welkom door Barth Donners en introductie sprekers
15:10Presentatie Caroline Koiter: spoorgoederenvervoer in Europa
15:30Presentatie Jeroen Wesdorp: Eurolink, een samenwerking tussen ProRail en Europese infrabeheerders om tot een Europese dienstregeling te komen
15:50Presentatie Elmer van Buuren: spoorwegmaatschappij voor nachttreinen
16:10Debat tussen sprekers en deelnemers die live aanwezig zijn of via de chat in de livestream vragen stellen o.l.v. Barth Donners
16:45Afsluitende borrel
18:00Einde

 

Bron: © Irkin09 / Dreamstime.com

 

De aanmeldingen via de website zijn gesloten. Wil je er toch nog digitaal bij zijn?

Stuur dan uiterlijk om 13.00 uur een mail naar info@jongeveranderaars.nl

Deze mensen waren erbij:

Bart Bakker Duurzaamheidsadviseur, Gemeente Amsterdam
Tessa van Beek Communicatie- en Eventmanager, Railforum
Rens Bloom Consultant Rail IT, Ricardo Rail
Joost Boudewijns Strategie adviseur mobiliteit , TwynstraGudde
Rick Broeren Concessiemanager OV, Provincie Zuid-Holland
Sil van Dijk Invalkracht / communicatieadviseur, ProRail
Jasper Glass Technisch & Logistiek rail specialist, Freelancer @ Glasswerk
Stefan Immerzeel Structural Engineer, Hardt Hyperloop
Kleissen Karlien Programmamanager Stations, ProRail
Marleen van de Kerkhof International Affairs Manager, Dual Inventive
Reinier Kleissen Systeemspecialist kunstwerken, ProRail
Florien Labree Project- en Programmaondersteuner Mobiliteit, IPO
Sander van Santvoort Consultant, Ricardo Rail
Pim Schultz Operationeel manager, ProRail
Annemiek Silvius Technisch Trainee, ProRail
Camiel Simons Onderzoeker simulatie, Nederlandse Spoorwegen
Annemijn Te Velde Consultant Duurzame Mobiliteit, Berenschot
Sebastiaan van der Vliet Sr. beleidsadviseur OV, Provincie Zuid-Holland
Rosanne Wijgman Senior Knowledge Analyst Rail, Boston Consulting Group
Corniels van Winkelen Business Development, Conclusion