Studiereis naar Brussel

Datum:Donderdag 06 oktober 2022
Tijd:19.00 tot 22.00 uur
Locatie: Zie de bevestiging, Brussel
Downloads

Presentatie Giorgio Travaini - Europe’s Rail Joint Undertaking:
Over het evenement

Het Europese spoor en het Europees Jaar van de Jeugd: Studiereis van Jonge Veranderaars naar Brussel was een groot succes!

Een enthousiaste en diverse groep Jonge Veranderaars bracht op 6 en 7 oktober een bezoek aan het politieke hart van Europa: Brussel. In dit Europees Jaar van de Jeugd wil de Europese Commissie namelijk jongeren betrekken bij het bouwen aan een betere wereld die duurzaam en digitaal is. Het spoor is onlosmakelijk aan deze doelen verbonden en dus biedt het Europees Jaar van de Jeugd een mooie kans om het spoor ook na het Europees Jaar van het Spoor (2021) in de spotlight te houden.

Met de trein als het meest duurzame gemotoriseerde transportmiddel heeft de spoorsector de kansen voor het oprapen. We moeten en we willen véél meer vervoer per spoor mogelijk maken in Europa om onze ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen. De Europese Commissie heeft hiervoor onder andere de ‘Single European Railway Area’ in het leven geroepen, om de spoorwegverbindingen in de EU te verbeteren. Dit was onderwerp van gesprek met Kristian Schmidt, Directeur Landvervoer bij DG MOVE. Aan de hand van vijf I’s illustreerde hij wat we nodig hebben en wat we moeten doen om één, goed verbonden spoornetwerk te krijgen: Investeringen, Infrastructuur, Innovatie, Instituties en Individuen.

Het was ook zeer interessant om te bespreken hoe we capaciteitsmanagement van het Europese spoornetwerk kunnen verbeteren. Kristian Schmidt vertelde dat de Europese Commissie volgend jaar met een plan komt voor de stap van ‘manual, annual & national’ naar ‘digital, flexible & European’ capaciteitsmanagement. Het is namelijk zaak om de beschikbare spoorcapaciteit van het bestaande spoornetwerk te vergroten zonder te hoeven investeren in nieuwe infrastructuur. De enorme extra tijd die daarvoor nodig is kunnen we ons niet permitteren, dus anders worden we ingehaald door andere modaliteiten.

We hebben het natuurlijk ook gehad over de aantrekkelijkheid van de spoorsector voor jongeren. We waren het allemaal met elkaar eens dat we als sector ons imago moeten veranderen.

De spoorsector heeft een heel breed aanbod aan banen, maar dat is naar buiten toe nog niet lang niet altijd goed zichtbaar. Werken in het spoor anno 2022 vraagt bijvoorbeeld vaak om digitale vaardigheden dankzij het gebruik van de nieuwste technologieën zoals Internet of Things, automatisering en robotisering om werken aan het spoor veiliger en efficiënter te maken.

Om te laten zien hoe innovatief de spoorsector is, was Giorgio Travaini van Europe’s Rail Joint Undertaking naar DG MOVE gekomen om ons een presentatie te geven over alle verschillende gebieden waarin dit orgaan van de EU werkt aan de ontwikkeling en uitrol van innovaties. Het is geweldig en heel inspirerend hoeveel mogelijkheden we hebben om het Europese spoornetwerk efficiënter en veiliger te maken! We hebben wel gezien dat we hiervoor wel echt grensoverschrijdend te werk moeten gaan en nauw willen samenwerken.
Tot slot kon een bezoek aan het Europese Parlement en de plenaire zaal na een bevlogen presentatie over de geschiedenis en bevoegdheden van de EU vanzelfsprekend niet ontbreken!

Heel veel dank aan alle deelnemers voor jullie betrokkenheid en boeiende vragen, want zonder jullie was het nooit zo’n succes geweest!

Hopelijk tot ziens allemaal bij Jonge Veranderaars en Railforum!

Deze mensen waren erbij:

Tessa van Beek Communicatie- en Eventmanager, Railforum
Pieter van der Beek Consultant, Ricardo Rail
René van den Berg Projectmanager Innovatie & Technologische Vernieuwing, ProRail
Maam van der Blij Portfoliomanager, ProRail
Simone Griffioen IT trainee, NS
Jorik Grolle Adviseur duurzame mobiliteit, Royal HaskoningDHV
Jens Harmsen Consultant, Ricardo Rail
Marleen van de Kerkhof International Affairs Manager, Dual Inventive
Eileen van Kesteren Projectleider, Provincie Utrecht
Mark Knoester Senior Operations Advisor, Abellio (NS)
Roy van Kuijk PhD onderzoeker Smart Public Transport Lab, TU Delft
Florien Labree Project- en Programmaondersteuner Mobiliteit, IPO
Birgit Probst Risk Controller, Strukton Rail
Ladislas van Rijen Inspecteur Vergunningverlening Spoorvoertuigen, Inspectie Leefomgeving en Transport
Christiaan Sijmons Consultant, Stevin Technology Consultants
Camiel Simons Onderzoeker simulatie, Nederlandse Spoorwegen
Sigrid Speckens UX designer, NS
Gerbera Vledder PhD candidate, Interior comfort in sustainable mobility, TU Delft
Sebastiaan van der Vliet Sr. beleidsadviseur OV, Provincie Zuid-Holland
Maaike Vollebergh Onderzoeker Beslissingsondersteunende Systemen, NS
Mathijs Voorend Product marketing manager, Thales Nederland B.V.
Ingmar Westerhof Consultant, Ricardo Nederland